fund sliven

Switch to desktop Register Login

След премиерата на „Омагьосаните лакомства”


На 31 май на малката сцена в Арт-център „Седем” се състоя премиерата на спектакъла „Омагьосаните лакомства”. В него участваха младите и талантливи актьори Василена Маринова /в ролята на Вещицата/, Виктор-Синан Бъчваров /в ролята на Вещера/ и Йоана Баджева /в ролята на Дявола/. Гости на премиерата бяха първокласници от НУ „Васил Левски”, които също се включиха в спектакъла като пяха детски песни, заедно с актьорите. „Омагьосаните лакомства” е посветен на вредата от нездравословните храни, които децата толкова много обичат. Чрез театралната постановка ОДФ-Сливен продължава мисията си да популяризира здравословното хранене при децата. Младите актьори ще изиграят пиесата и пред малчугани от детски градини и начални класове.

Дни след премиерата се срещаме с Йоана Баджева и Василена Маринова, за да научим повече за спектакъла и неговите послания.

- Как се роди идеята за този спектакъл?

Й.Б.: Идеята за този спектакъл дойде от една книга на Дора Куршумова. Искахме да направим спектакъл с такава цел, че да научим децата кои храни са здравословни и кои – вредни, да могат те сами да избират и да научат и своите родители как да се хранят правилно.

В.М.: Идеята тръгна от книгата „Омагьосаните лакомства или как вещиците сътворили отровни храни за децата”. От нея тръгнахме в посока да покажем на децата как не трябва да се хранят, да се заинтересуват от здравословното хранене сами. Искахме по забавен начин да им покажем всичко това.

- Лесно ли се справихте с ролите на режисьори и актьори?

Й.Б.: Написахме сценария на базата на тази книга, преработихме доста от нея. Като сценарист мога да кажа, че аз преработих доста от текста, а останалите дадоха доста интересни идеи, включихме различни преработки, докато не се получи окончателният вид на този сценарий.

В.М.: Може би предимството на това да си сценарист ти дава възможност да си донаправиш нещата, които играеш, с твои реплики. Имаше много реплики, които включихме извън оригиналния вид. По време на репетициите пробвахме много неща, всеки даваше идеи и се получи крайният резултат.

- Колко време Ви отне подготовката на спектакъла?

Й.Б.: Не много. Имахме няколко варианта, които обсъждахме, и това ни отне малко повече време. После построихме сцената, уточнихме сценографията, репетирахме спектакъла.

В.М.: Една седмица само репетирахме.

- Как подготвихте сценичните си костюми?

Й.Б.: Куклата, която използвах, бе на дявола Луцифер. Главата е направена от кратуна, върху която нарисувах лице и сложих рога с коса. Тялото на куклата е от плащ, който се използва за костюми за Хелоуин. Приших и червени ръкавици и беше готова. Според мен, се получи доста интересна кукла.

В.М.: Искахме да направим моя костюм по-страшен и вещерски. Смятам, че перуката ми е много интересна като цветове на косата. Направихме рокля с ефирни ръкави, за да създават специфичен ефект. Вкарахме в костюма елемента паяк, за да стане по-интересен за децата. Подобни елементи включихме и в облеклото на Вещера. Сложихме му плащ, направихме му перука с бяла коса от вълна, избрахме шапка. Накрая изрисувахме и лицата си.

- Какви са посланията към децата в този спектакъл?

Й.Б.: Чрез него искаме да покажем на децата, че е важно да се хранят здравословно и да знаят кои храни са полезни за тях и кои – не, за да бъдат жизнени и здрави.

В.М.: Ще допълня, че производителите на храни измислят все по-шарени и привличащи децата опаковки. Всичко това има обратен ефект, защото по-красивото не винаги е здравословно и полезно.

- Какво е Вашето лично отношение към здравословното хранене?

Й.Б.: Опитвам се да се храня здравословно, но, макар и рядко, си позволявам различни вредни храни като награда за нещо постигнато от мен. Важно е човек да приема полезни храни, за да поддържа тялото си здраво и да има силна имунна система.

В.М.: Хубаво е да се храним здравословно. Това е много важно за децата, защото организмът им се изгражда през ранните години. Лакомствата не трябва да се превръщат за децата в някаква цел, към която да се стремят. Вероятно трудно ще се откажат напълно от тях, но поне могат да ограничат употребата им.

Share

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version