fund sliven

Switch to desktop Register Login

Помощното училище благодари на ОДФ за подкрепата през учебната година

Помощното училище благодари на ОДФ за подкрепата през учебната година

Заключително тържество по случай приключването на учебната година се проведе на 15 юни в Помощно училище „Власаки Шуманов”. Официални гости на събитието бяха представители на фондация „Обществен дарителски фонд”-Сливен. През годината Фондът подпомогна дейността на училището с няколко инициативи, затова и представителите му бяха посрещнати като скъпи гости. Най-значимата реализирана инициатива бе оборудването на кабинет по кинезитерапия. За целта през ноември 2016 г. Фондът, с подкрепата на Глобалния фонд за общностни фондации /GFCF/ организира благотворителна вечер-базар, на която бяха събрани нужните 2200 лв. За оборудването на кабинета. Самият кабинет бе открит тази година по Великден, а в него има уреди за усъвършенстване на общата и фината моторика на крайниците, уреди, които да приучат децата как да пазят равновесие и как да се изкачват по стълби, велоергометър, конструктори, занимателни игри и др.

Директорът на Помощно училище „Власаки Шуманов” Мариана Тенева за пореден път изрази своята благодарност за помощта на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. „Изключително сме благодарни на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, каза Тенева. В тяхно лице през учебната година намерихме не само приятели, но и съмишленици и хора, които ни помогнаха толкова много. В условията на делегиран бюджет ние нямахме възможност да открием кабинет по кинезитерапия, който е изключително важен, и който, в съвременните условия на новия закон, ще осигурява възможности за кинезитерапия и на деца с двигателни проблеми от образователните училища. Ние, като център, ще можем да осигуряваме този вид допълнителна подкрепа. Този кабинет е много важен и се радваме, че в лицето на Фонда намерихме хора, които ни повярваха, харесаха нашата идея и през цялото време ни помагаха. Начинът, по който се реализира всичко това, бе не само интересен, но и много ползотворен. Ползата от това, което направихме заедно, не може да се купи с пари. Тук направихме творчески ателиета, а от Фонда ни осигуриха не само художници, които да ни учат как да рисуваме коприна и др. и да ни накарат сами да си повярваме, че можем да се справим с предизвикателствата, но и материали. Хубавото беше, че в ателиетата участваха и майки на наши деца, част от учителите, в тази нова среда разбрахме, че можем да правим нещо различно, което досега не бяхме правили. В крайна сметка се получи един резултат, който в контекста на наредбата за приобщаващо образование няма как да се купи с пари – една сплотена училищна общност, хора, които продължават да си вярват и да знаят, че могат да разчитат един на друг. През годината няколко пъти изработвахме пана от текстил в тези творчески работилници, а част от паната бяха изложени на благотворителната вечер, по време на която събрахме нужните средства за оборудване на кабинета по кинезитерапия. В последната творческа работилница участваха 10 деца, които изработиха много красиви текстилни пана”.

За заключителното тържество децата от училището бяха подготвили интересна програма: момчетата от вокална група „Звънче” поздравиха присъстващите с китка народни песни, а други деца рецитираха стихотворения.

Акцент в програмата бе пиеса, в която участваха младите актриси Сияна Начева и Йоана Баджева, и възпитаниците на Помощното училище Веселин и Станка. Четиримата представиха интересна сценка за приключенията на бяло и черно зайче. В ролята на зайчетата влязоха Сияна и Йоана, а децата от училището, облечени в народни носии, имаха важната задача да прочетат през всички цялата приказка за двете зайчета. Интересната пиеса бе създадена по проекта „Нашата история”, реализиран с подкрепата на Глобален фонд за общностни фондации, а четиримата актьори са репетирали усилено преди представянето й пред публиката.

В края на програмата деца и преподаватели се хванаха на две кръшни народни хора.

За всички деца, участвали в творческите работилници за изработка на текстилни пана по проекта към Глобалния фонд – „Развитие чрез творчество на деца от Помощно училище „Власаки Шуманов”, фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” бе подготвила изненади. Всяко дете получи красива грамота за постигнатите високи успехи, както и книжка за оцветяване с рисунки на мъжки и женски народни носии, изработени от Фонда.

Обществен дарителски фонд Сливен, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фондът събира средства чрез различни инициативи и е изпълнил над 40 малки проекта в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.

Share

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version