fund sliven

Switch to desktop Register Login

Плетен театър в с. Селиминово

 

Продължават дейностите по проект „Плетен театър „Приказки с поука“. Домакини на поредното събитие по него бяха децата от с. Селиминово. Забавната инициатива се проведе в НЧ "Светлина-1926", а уютната читалищна библиотека се превърна в мини театрален салон. С помощта на изработените по проекта плетени кукли и декори, малките театрали представиха приказката „Дядо вади ряпа“. Публиката дълго аплодира малчуганите, които после обсъдиха поуките от приказката и обещаха винаги да си помагат.

Проектът „Плетен театър „Приказки с поука“ е на НЧ „Дружба-1993“-Сливен. Той обхваща 160 деца на възраст от 5 до 10 години, както и техните учители и родители. Целта му е децата да се научат на толерантност към различните, на здравословен начин на живот, на солидарност и др. По проекта ще бъдат изплетени различни кукли-петрушки и декори, а децата сами ще измислят сценарии за своите постановки, свързани със здравословното хранене, сами ще режисират постановките си. Предвидени са 4 различни театрални пиеси с 12 представления и последващи дискусии с родителите.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

Посещения: 32

„Творческо лято 2020“ представя изложба на Радостина Колева

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби гостуват художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Марин Подмолов, Данелина Косева и Паолина Ганчева.

На 18 септември в галерия „Седем“ бе подредена изложба на Радостина Колева. Експозицията включва 28 творби – маслена и акрилна живопис, графика, текстилни пана и колаж с автентични елементи от кукерски костюм. Изложбата е свързана с българските фолклорни традиции. Част от наименованията на творбите са „Бабинден“, „Гергьовден“, „Звън“, „Кукер“, „Пазва“, „Мелодия“, „Лале“, „Звън в синьо“ и др.

Пред екипа ни Радостина Колева сподели, че някои от картините в изложбата са част от дипломната й работа в НБУ-София, където е завършила специалност „Театрален дизайн“. „Имам интерес към фолклорните традиции, сподели художничката. - Работих 7 години в елховска текстилна фирма и изследвах елховската носия. В изложбата има текстилни пана, в които се усеща влиянието на цветовете от този регион. Проучих и котленската текстилна школа, елементи от котленските килими също могат да се видят в част от паната.“ По време на изолацията Радостина Колева е направила текстилните пана „Раят започва оттук“ - 1, „Раят започва оттук“ - 2 и „Полет“, които също са част от изложбата в галерия „Седем“.

Радостина Колева е родена през 1962 г. в Ямбол. Завършва ССХУ за ПИ-Котел, специалност „Уникален текстил“. Следва в НБУ-София, специалност „Театрален дизайн“. Учи педагогика в Тракийски университет-Стара Загора. Завършва магистратура в АМТИИ-Пловдив, специалност „Артмениджмънт“.Работила е като десенатор в ХК „Д.Димов“-Ямбол, като дизайнер в ЦНСМ „Яница“-Елхово, като уредник в ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол, в ОЦИИД „Тунджа“ - Община Тунджа, като преподавател в ПГ „Васил Левски“-Ямбол, специалност „Уникален текстил“, а от 2011 г. досега работи като главен уредник на „Експозиция Иван Колев“-с.Кабиле. Член е на СБХ, секция „Текстил“ от 1991 г. Участвала е в редица национални приложни изложби в София, Търговище и др., участва активно в общите художествени прояви на Представителството на СБХ в Ямбол и групата на ямболските художници. Има самостоятелни изложби в Елхово, Раднево, Ямбол, София и др. Нейни творби са собственост на ХГ „Жорж Папазов“- Ямбол, Община Тунджа, ГХГ - Раднево, Община Елхово, детска градина и училище в с.Веселиново, експозицията в с.Кабиле, както и на частни колекционери в Холандия, Англия, САЩ, Италия, Гърция и др.

Галерия „Седем“, на ул. „Ген.Столипин“ 26, очаква почитателите на изкуството на Радостина Колева. Картините са с различна големина – от 30х25 см до 90х120 см, а цените са от 100 лв. до 1000 лв. Ателието на художничката е в Ямбол.

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

Посещения: 32

Заслужени награди за децата от ДГ „Синчец“

Екипът по проект „Разумните опаковки“ посети ДГ „Синчец“-Сливен и награди децата, които се включиха в проекта. Припомняме, че в детското заведение се проведе серия от творчески работилници, в които се включиха над 100 деца от всички групи. Малките палавници изработиха красиви гъсенички от шарени парченца от сламки и научиха важни неща за употребата на пластмасови изделия.

Екипът по проекта отличи с грамота всяка група, включила се в проекта, а всяко дете-участник получи красива значка.

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

Посещения: 103

“Настоящият сайт стана възможен благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Развитие на обществените фондации в България”. Изразените тук становища са на авторa и не отразяват непременно мнението на ФРГИ.”
Изграден от Abstract-Design.com

Top Desktop version